Teamfoto E.S. Schilders & Afbouwbedrijf
Werkzaam in Sittard, hoofdvestiging Zwartsluis

Ontdek hoe u eenvoudig kleine schade aan uw stucwerk repareert met vulmiddel

Redactie sittard-stukadoor.nl, 20 juni 2024
Beschadigingen muur
Lees onze belangrijkste tips, voordat u zelf gaat stucen.

Dankzij stucwerk krijgt u prachtig vlakke muren waarop u moeiteloos kunt schilderen of behangen. Grote temperatuurverschillen kunnen na verloop van tijd leiden tot scheurtjes in het stucwerk, wat vervelend is om te zien. Gelukkig kunt u zelf thuis aan de slag met het repareren van deze scheurtjes in het stucwerk. Ontdek in deze blog handige adviezen en tips voor het herstellen van uw stucwerk.

Een van de meest voorkomende manieren om kleine beschadigingen in het stucwerk te herstellen, is met behulp van vulmiddel. Er zijn verschillende soorten vulmiddelen beschikbaar, die elk geschikt zijn voor verschillende klussen en voorkeuren. Lees hieronder alles over de opties van vulmiddelen en hoe u ze op de juiste manier kunt gebruiken om uw stucwerk te herstellen.

Er bestaat een diversiteit aan vulmiddelen, zoals poedervormig, kant-en-klaar, hard of elastisch. Ga naar de bouwmarkt of een stukadoor voor advies over de geschikte optie. Het is slim om voldoende in te kopen gezien het lastig is te schatten hoeveel product u zult verbruiken.

Heeft u lokale kleine beschadigingen aan het stucwerk die u wilt herstellen, dan is vulmiddel de juiste oplossing. Bij de start van de reparatie is het cruciaal om de beschadiging geschikt te maken door afbladderende verf of uitstekende kalk in de buurt van de scheur weg te nemen. Een plamuurmes is een praktisch hulpmiddel voor dit werk.

Voor het herstellen van smalle scheurtjes is het aan te raden om ze iets dieper uit te krabben. Een V-vormige verfkrabber is daarbij een handig gereedschap. Hierdoor kan het vulmiddel beter hechten aan het oppervlak waarop u werkt!Belangrijk is om ervoor te zorgen dat de omgeving van de scheur goed gereinigd is door ontvetting en stofvrij te maken.

Als u de beschadiging een klein beetje nat spuit, zal het vulmiddel beter hechten omdat de muur minder “zuigt”. Indien u het type vulmiddel dat u hebt aangeschaft in gedachten houdt, maakt u dit klaar voordat u de scheur bevochtigt. Zo staat alles klaar voor direct gebruik.

U kunt een plamuurmes gebruiken om de scheur op te vullen met vulmiddel. Om de scheur goed te vullen, beweegt u het mes strak langs de muur met vulmiddel erop. Als u klaar bent met het vullen van de scheur, kunt u het overtollige vulmiddel direct wegnemen.

Het vulmiddel zal op deze manier mooi drogen. Pas op; vulmiddel kan krimpen als het droogt. Wellicht moet u de scheur 2 á 3 keer bijwerken.

Wanneer alles goed droog is, kunt u de laatste oneffenheden wegwerken door de muur opnieuw glad te maken. Let op: vulmiddel kan af en toe anders opdrogen dan de rest van het stucwerk. Besluit u de muur te verven, dan kan het zijn dat de verf anders reageert dan verwacht. Raadpleeg een stukadoor voor meer informatie.

Een nieuwe pleisterlaag voor het herstellen van uw muren

Het komt weleens voor dat uw stucwerk op meerdere plaatsen in de muur behoorlijk beschadigd is. Wanneer dit voorkomt, is het praktisch om een dunne nieuwe pleisterlaag over de hele muur aan te brengen. Voor dergelijke werkzaamheden is pleister in poedervorm een slimme keuze.

Volg de instructies om zelf het pleister samen te stellen voor op de muur. Door de handleiding goed te volgen en de juiste verhoudingen water, poeder, etc. te hanteren, voorkomt u klontvorming en ziet het pleister er mooi uit op de muur. Door deze stappen te volgen, zal het pleister er goed uitzien op de muur zonder klontvorming.

Voordat u begint, is het essentieel om de beschadiging voor te bereiden. Bij deze stap dienen alle uitsteeksels en oneffenheden te worden verwijderd en de muur wordt schoongemaakt. Voordat u met het aanbrengen van het nieuwe pleister begint, ontvet en maakt u de muur stofvrij.

Egaliseer de muur door het pleister gelijkmatig over het oppervlak aan te brengen met een plakspaan. Voorkom ongelijkheden door kleine porties pleister gelijkmatig te verdelen over de muur. Egaliseer het pleister met een afstrijkmes voor een strakke en egale afwerking van de muur.

Let goed op welke beschadiging het is en op wat voor muurVoor grote beschadigingen is het noodzakelijk om eerst een voorstrijkmiddel op te brengen voordat de pleisterlaag wordt aangebrachtHierdoor wordt gegarandeerd dat het pleister goed en stevig hecht aan de muur

Zodra het pleister volkomen droog is, kunt u naar believen de muur schuren. Dit hangt af van de aanwezigheid van oneffenheden in de muur. Voor behang is een lichte schuursessie voldoende, maar voor verf is een gladgeschuurde muur noodzakelijk.

Professionele hulp bij stucwerk reparatie

Als u opteert voor professionele hulp, kunt u de reparatie overlaten aan een ervaren stukadoor die de gewenste resultaten zal boeken. Mocht u vragen hebben over stukadoors, reparaties of andere onderwerpen, of als u een afspraak wilt maken, staan wij paraat!U kunt altijd E.S. Schilders & Afbouwbedrijf bereiken via 085 106 1554 indien u meer informatie wilt of een afspraak wilt maken.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1554 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

E S Totaal Afbouw V.O.F. is uw betrouwbare partner voor klussen in en rondom uw huis. Met een team van enthousiaste vakmensen hebben wij gedurende vele jaren klanten geholpen bij het verbeteren van hun woning. Als u voor ons kiest, kunnen wij kwaliteit tegen een competitief tarief garanderen.