Teamfoto E.S. Schilders & Afbouwbedrijf
Werkzaam in Sittard, hoofdvestiging Zwartsluis

Tip 1 voordat u stucwerk gaat uitvoeren maak een afspraak met de loodgieter

Redactie sittard-stukadoor.nl, 28 juni 2024
Afgebladerde muur
Lees hier meer over onze tips over de voorbereidende werkzaamheden die u zelf kunt uitvoeren.

Een strak gestucte muur tilt de uitstraling van uw huis naar een hoger niveau. Een gestucte muur zorgt voor een strakke ondergrond die perfect is voor het aanbrengen van verf of behang. Desondanks vergt het stucen van de muur de nodige planning en voorbereiding.

Deze voorbereiding kunt u makkelijk zelf thuis doen!Een van de eerste en cruciale stappen is het voorbereiden van de muur. Deze blog bevat 11 handige tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Bij aanvang van de voorbereiding van de muur, is het verstandig om eerst uw huis voor te bereiden op de stukadoors. Om een muur op de juiste manier te kunnen stucen, is het noodzakelijk om vóór de klus alle radiatoren te laten weghalen. Het verdient aanbeveling deze handeling te laten verrichten door een loodgietersbedrijf, zo weet u zeker dat alles correct en veilig verloopt.

Tip 2: Zorg dat uw muur vrij is van alle objecten

Dit geldt voor diverse objecten die aan de muur zijn opgehangen of in de muur zijn geplaatst. Indien de muur die gestuct moet worden zich in een trapgat bevindt, doe dan de trapleuning tijdelijk weg. Hierdoor kan de stukadoor op elke locatie goed werken en alle benodigde plekken bereiken.

Indien stopcontacten, afdekplaatjes of schakelaars de muur sieren, is het verstandig om deze tijdelijk weg te nemen. Dit zorgt ervoor dat de muur volkomen vrij is en dat er geen stuc op komt. En probeer als laatste zoveel mogelijk van de deuren in de woning (rondom het stuc gebied) te verwijderen, dit maakt het makkelijker voor de stukadoors om vrij te bewegen.

Tip 3: Met een stuc-veilige omgeving bereidt u uw muur optimaal voor

Om de juiste voorbereiding te treffen voor het aanbrengen van stucwerk op de muur, is het noodzakelijk om alle meubels voor en rondom de muur weg te halen. Dit maakt de toegang van de stukadoor tot de muur eenvoudiger. Als het tijdelijk niet mogelijk is om meubels elders te plaatsen, dan kunt u ze ook afplakken (zie tip 4).

Tip 4: Laat uw muur helemaal vrij van spullen

Als u wilt dat het stucwerk alleen op specifieke delen van een kamer wordt aangebracht, zorg er dan voor dat de randen van de muur worden afgeplakt. Wilt u een stukadoor in dienst nemen, dan kunt u overleggen hoe de muur afgeplakt moet worden. Dit is van essentieel belang voor de garantie.

Om te voorkomen dat er veel troep ontstaat bij het stucen van een muur, is het slim om de vloer goed af te dekken. Wanneer uw meubels niet kunnen worden verplaatst, kunt u met de stukadoor overleggen hoe u ze op de juiste wijze kunt afplakken. Een efficiënte manier om de meubels te beschermen is met een plastic zeil en tape.

Tip 5: Kies de ondergrond voor uw stucwerk

Voordat u doorgaat met de voorbereiding, is het handig om te weten op welke ondergrond u gaat stucen, niet elke ondergrond kan direct bewerkt worden. Als u een kale muur heeft met schoonmetselwerk, dan is in eerste instantie een raaplaag vereist, en bij een muur op basis van gipsplaten moet u eerst zelfklevende bewapeningsband op de naden aanbrengen. Het vaststellen van de ondergrond is van essentieel belang bij het bepalen welke voorstrijk nodig is.

Tip 6: Inspecteer uw muur grondig voor stucwerk voor een optimale voorbereiding

Voordat u begint met het voorbereiden van de muur voor stucwerk, is het verstandig om te inspecteren of de muur gereed is voor deze behandeling. Een grondige inspectie van de muur om alle beschadigingen te repareren en eventuele behangresten zorgvuldig te verwijderen, is van essentieel belang voor een perfect gestucte muur. Als deze checks worden overgeslagen, kunnen er onvolkomenheden ontstaan in het gestucte oppervlak na afwerking.

Tip 7: Maak uw muur stofvrij

Het is nu aan u om de muur schoon en stofvrij te maken met een grote borstel. In het geval van meer fijnstof op de muur, kunt u proberen de borstel iets vochtig te maken. Een vochtige borstel zorgt ervoor dat stof beter opgevangen wordt en de muur tot in de puntjes schoon wordt.

Tip 8: Ga voor een vetvrije muur

Zodra de muur geheel schoon is, kunt u aanvangen met het ontvetten van de muur. Zorg ervoor dat u doekjes, warm water en ontvetter in huis heeft. Meng de ontvetter met het warme water en bevochtig daarmee de doekjes.

Gebruik deze om de muur te reinigen. Het is van belang dat u de doekjes goed uitwringt, ze mogen niet te nat zijn als u ze op de muur aanbrengt. Let goed op welke hand u hanteert om de muur schoon te maken en welke hand al vies is, dit voorkomt herhaling.

Tip 9: U kunt zelf de optimale hechting van uw muur controleren

Na afronding van de muurvoorbereiding kunt u de muur behandelen met een extra laag om te garanderen dat het stucwerk blijft zitten. Indien u teruggaat naar tip 4, zou u moeten weten wat voor ondergrond u heeft. Afhankelijk van het soort ondergrond, heeft u een aangepast product nodig om de muur te behandelen.

Bij niet-zuigende ondergronden (zoals beton, gipsblokken, gipsplaten, enzovoort) wordt aangeraden om een hechtlaag voorstrijk aan te brengen. Het is verstandig om voor zuigende ondergronden (zoals kalkzandsteen, cellenbeton, rode baksteen, enzovoort) primer grondeermiddel te gebruiken. Het is aan te raden om met een stukadoor te overleggen over het aanbrengen van beide producten met een kwast in een dunne laag op de muur.

Tip 10: Voorbereiding van de muur met aandacht voor drogen

Na het reinigen, ontvetten, stofvrij maken en behandelen van de muur is het van groot belang om de muur goed te laten drogen. Als de muur nog nat is of vocht bevat, is er een mogelijkheid dat het stucwerk niet goed zal hechten. Het is verstandig om ervoor te zorgen dat dit een paar uur voor de stukadoor komt gedaan wordt, zodat u weet dat alles goed blijft zitten.

Tip 11: Vergeet niet om hoekbeschermers toe te voegen aan de muur vóór het stucen

Net voordat u begint met stucen, is het verstandig om hoekbeschermers toe te voegen als laatste voorbereidende handeling. Als u wilt dat het stucwerk vlekkeloos op de muur zit, kunt u hoekbeschermers overwegen toe te voegen. Als u hoekbeschermers in de hoeken van de te stucen muur plaatst, wordt het geheel beschermd en blijft alles mooi.

Doe dit ten minste 3 uur voor het stucen. Het is van belang om beschermers te kiezen die passen bij de dikte van de stuclaag. Voor stuclagen onder de 3 millimeter, dienen dunpleister hoekbeschermers gebruikt te worden en voor stuclagen vanaf 3 millimeter heeft u dikpleister hoekbeschermers nodig.

Hebt u hulp nodig?

Door deze handige aanwijzingen op te volgen, is uw muur volledig gereed voor stucwerk!Als u nog vragen heeft met betrekking tot stucen of als het u wat complex lijkt, kunt u altijd contact met ons opnemen!Heeft u vragen of wilt u een afspraak inplannen? Neem dan contact op met E.S. Schilders & Afbouwbedrijf via 085 106 1554.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1554 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

E S Totaal Afbouw V.O.F. is uw betrouwbare partner voor klussen in en rondom uw huis. Met een team van enthousiaste vakmensen hebben wij gedurende vele jaren klanten geholpen bij het verbeteren van hun woning. Als u voor ons kiest, kunnen wij kwaliteit tegen een competitief tarief garanderen.